Експерти от Пушкинския държавен музей за изящни изкуства представиха пред медиите резултатите

...
Експерти от Пушкинския държавен музей за изящни изкуства представиха пред медиите резултатите
Коментари Харесай

Ван Гог сменил пола на един от персонажите си

Експерти от Пушкинския държавен музей за изящни изкуства представиха пред медиите резултатите от изследването и консервацията на световноизвестната картина на Винсент ван Гог „ Червени лозя в Арл. Монмажур ”, оповестява ТАСС.

„ Можем да обобщим, че през днешния ден приключихме значима работа. Състоянието на „ Червените лозя “ беше нестабилно и ни притесняваше “, обяви в понеделник шефът на музея Марина Лошак. Откакто е влязла в Пушкинския музей през 1948 година, картината не е напускала стените му, но вероятно в този момент, след консервацията, ще бъде допустимо да бъде да пътува за изложби и другаде. 

Предвижда се за първи път след консервацията платното да бъде показано на публиката като част от галерия на шедьоври от сбирката на Михаил и Иван Морозови през юни 2022 година в Пушкинския музей.

 

Процесът на консервация

Преди това творбата на Ван Гог е реставрирано два пъти. Проектът за изследване и консервация на картината стартира през август. За първи път в 130-годишната история на платнато то е изследвано с помощта на модерни научни способи: рентгенова флуоресцентна спектроскопия и електронна микроскопия с енергодисперсионен анализ.

Реставраторите проучили слоя боя на картината и установили какви багрила и пигменти е употребявал художникът. " Разбрахме, че Винсент не е нарисувал картината наведнъж, той я е променял и прерисувал неколкократно “, разказва Игор Бородин, началник на отдела за реституция и консервация на музея. Според него картината към този момент няма да се нуждае от реституция в близко бъдеще.
 

Откритието

„ Започвайки да учим картината, съзнавахме, че Ван Гог е един от най-добре проучените художници на нашето време. Летвата е много висока и не можехме да позволили да свършим работата си по-зле. Още на първия стадий, при рентгеновото проучване, открихме забавен факт - докато работи над картината, художникът е трансформирал един от фрагментите: мъжката фигура в началото е била женска ", сподели Бородин.  

Скоро Пушкинският музей ще публикува филм, който ще опише за всички стадии на реставрацията.

Платното е рисувано от Ван Гог при започване на ноември 1888 година в покрайнините на абатството Монмажур, край Арл, по време на гроздобера. Това е една от дребното картини, който художникът е съумял да продаде приживе.  През 1890 година тя е представена на изложба на символистите в Брюксел, където притегля вниманието със силата на цветовете си и тревожното прочувствено положение. Веднага след изложбата белгийската художничка Анна Бош купува картината за 350 франка (днес сумата се равнява на към 2000 долара). През 1909 година съветският колекционер Иван Морозов купува картината от парижка галерия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР